Άγιος Νεκτάριος Αίγινα

Η εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Ο Άγιος Νεκτάριος Αίγινας είναι ένα από τα μοναστήρια της Ελλάδας, που η φήμη τους εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, μιας και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, θαυματουργό! Είναι σημείο έλξης για Χριστιανούς Ορθόδοξους και όχι μόνο, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Το επιβλητικό μοναστήρι δέχεται κάθε χρόνο, όλες τις εποχές, μεγάλο πλήθος επισκεπτών.

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι, όπως είναι φυσικό, ένας από τους βασικούς λόγους επίσκεψης στο νησί της Αίγινας. Μαζί με τις υπόλοιπες εκκλησίες και τα μοναστήρια αυτού του τόπου, είναι από τα πρώτα σημεία που θα αναζητήσει κάποιος να επισκεφθεί. Σίγουρα οι λόγοι δεν είναι μόνο θρησκευτικοί. Οι επισκέπτες του ναού, δεν είναι πάντα Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά σίγουρα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να δουν αυτό το μεγαλοπρεπές μοναστήρι με την πλούσια ιστορία.

Agios-Nektarios-Aegina-Project-Image

Η ιστορία και εγκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Αιγίνης είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Καθόλη τη διάρκεια της Χριστιανικής δράσης του, υπήρξε λαοφιλής, ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός. Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείται θαυματουργός, διότι σύμφωνα με μαρτυρίες, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα στη ζωή.

Η ζωή του Αγίου ήταν από το ξεκίνημα της δύσκολη, γεμάτη κακουχίες και πολλές δοκιμασίες. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πτόησε τον Άγιο Νεκτάριο, που έμεινε σταθερός στην πίστη του μέχρι το τέλος. Η κλίση του στο λόγο του Θεού και τη μάθηση, τον οδήγησαν μετά από κάποια χρόνια στη Θεολογική Σχολή, όπου και διέπρεψε. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα και φτωχικά, ανέδειξαν όμως ακόμα περισσότερο τον ταπεινό και σεβάσμιο χαρακτήρα του Αγίου Νεκταρίου.

Η μόρφωση και ο χαρισματικός χαρακτήρας του Αγίου, μπορεί στην αρχή να τον έστρεψαν προς τον κοσμικό κλήρο, αλλά ποτέ δεν απέβαλε την επιθυμία του για το μοναχικό βίο. Έτσι, το 1908 έφυγε από τη Ριζάρειο Σχολή, στην οποία διετέλεσε διευθυντής για 14 συναπτά έτη και εγκαταστάθηκε στο νησί της Αίγινας. Σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη θέση Ξάντος, βρήκε το μέρος που ήθελε να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου το μοναστήρι άρχισε να επαναλειτουργεί με 4 νέες και 3 παλαιότερες μοναχές που ήδη μόναζαν εκεί.

Agios-Nektarios-Aegina
Προσκυνητές από την Ρουμανία.

Τα πρώτα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας.

Ο ερχομός και η εγκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στο νησί, συνδέθηκαν με δύο θαυματουργά περιστατικά που σημάδεψαν από την αρχή την παρουσία του Αγίου στην Αίγινα. Αυτά ήταν:

 • Η θεραπεία του δαιμονισμένου νεαρού
 • Η βροχή μετά από εκτεταμένη ανομβρία. Οι Αιγινήτες παρακάλεσαν τον Άγιο Νεκτάριο να πραγματοποιήσει λειτουργία και δέηση στο Θεό για να βρέξει, μιας και η ξηρασία είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες του νησιού. Την επόμενη μέρα μετά τη λειτουργία ξεκίνησε να βρέχει, γεγονός που οι ντόπιοι θεώρησαν σημαδιακό.

Τα δύο αυτά περιστατικά που θεωρήθηκαν από τους ντόπιους θεϊκά σημάδια, καθώς και η χάρη του Αγίου, έκαναν το μοναστήρι σχεδόν αμέσως λαοφιλές. Τα θαύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν πολλά και αξιοσημείωτα. Έτσι σταδιακά, άρχισαν να συρρέουν στην Αίγινα πιστοί από όλη την Ελλάδα, που ενίσχυαν με τις δωρεές τους την ανέγερση της Μονής αλλά παράλληλα βοηθούσαν το φιλανθρωπικό της έργο.

Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης ο Προστάτης.

Αν και ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι ο πολιούχος του νησιού (είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακυνθινός), σίγουρα οι ντόπιοι τον θεώρησαν προστάτη τους από την πρώτη στιγμή. Το ήθος και η διάθεση του να προσφέρει έγιναν σημείο αναφοράς.

Όταν ο Άγιος Νεκτάριος Αίγινας εγκαταστάθηκε στο νησί, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται είτε πνευματικά υπέρ της εκκλησίας και του τόπου, είτε και χειρωνακτικά.

Το έργο του είχε χαρακτήρα ποιμαντικό, λειτουργικό, λατρευτικό, εξομολογητικό και παρηγορητικό.

Οι Αιγινήτες θεωρούσαν πως ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα που περιγράφουν μέχρι και σήμερα οι μοναχές του μοναστηριού, επισκέπτες, πιστοί, φίλοι, ιερείς αλλά και οι κάτοικοι της Αίγινας, είναι πραγματικά μυστήρια και σίγουρα δικαιολογούν τη σημερινή δημοφιλία του μοναστηριού. Η μονή του Αγίου Νεκταρίου είναι σημαντικό και ιερό σημείο για τους Αιγινήτες.

Το μεγαλύτερο ίσως μυστήριο, είναι ότι το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές, παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια!

Σήμερα ο τάφος και η κάρα του Αγίου, βρίσκονται στο νέο ναό στην Αίγινα και η φήμη τους ξεπερνούν γεωγραφικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως ο Άγιος ανακηρύχθηκε και προστάτης Άγιος των γυμναστών, μιας και πίστευε πως η σωματική άσκηση και η πνευματική ανάπτυξη, είναι οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και αγωγή.

Γιορτή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης 2019

Η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου είναι 09 Νοεμβρίου, που είναι η ημέρα της κοίμησης του. Κάθε χρόνο στις 09 Νοεμβρίου, γίνεται λιτανεία στην παραλία της Αίγινας προς τιμήν του Αγίου. Στη λιτανεία λαμβάνουν μέρος οι μαθητές των σχολείων του νησιού. Τη μέρα αυτή συρρέει πλήθος κόσμου τόσο στο μοναστήρι για προσκύνημα, όσο και στην πόλη του νησιού για να παρακολουθήσει την τιμητική λιτανεία.

Ιστορικά, η ανακήρυξη του Αγίου Νεκταρίου σε Άγιο, δεν έγινε αμέσως μετά την κοίμησή του. Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια μέχρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας να τον ανακηρύξει Άγιο. Θεώρησε πως είχε πραγματοποιήσει μεγάλο ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο. Με την ανακήρυξη του Νεκταρίου Κεφαλά (που ήταν το πραγματικό όνομα του Αγίου Νεκταρίου) σε Άγιο, ο Αθηναγόρας αποφάσισε ακόμα πως οι άντρες και οι γυναίκες που φέρουν τα ονόματα Νεκτάριος και Νεκταρία θα εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και όχι στις 11 Ιουλίου όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Η μονή, εκτός από τις 9 Νοεμβρίου, γιορτάζει και στις 3 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Τόσο στις 9 Νοεμβρίου, όσο και στις 3 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Μετά το πέρας της ημέρας της γιορτής (9 Νοεμβρίου), πολλοί Αιγινήτες θεωρούν πως το νησί περνά και επίσημα στη χειμερινή του περίοδο.

agios nektarios aegina
Το μοναστήρι του Αγίου.

Που βρίσκεται ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης;

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στο σημερινό οικισμό του Κοντού (παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν Ξάντος). Η περιοχή έχει ιδιαίτερη θρησκευτική αλλά και αρχαιολογική σημασία. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από την πόλη της Αίγινας στον οικισμό του Μεσαγρού και στην Αγία Μαρίνα (η οδός Αφαίας), συνδέει δύο ιστορικά μοναστήρια αλλά και δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Εκτός από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή υπάρχει και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης αλλά και το εκκλησάκι του Σταυρού. Από τον προαύλιο χώρο του του Σταυρού, ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην Παλιαχώρα Αίγινας, την παλιά μεσαιωνική πόλη του νησιού.

Από τον Κοντό, ξεκινά και ο ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, που είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Αν κάποιος αποφασίσει να ανέβει το δρόμο προς την Παναγία τη Χρυσολεόντισσα, θα έχει την ευκαιρία να δει το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου από ψηλά: Μια θέα πραγματικά μοναδική που αξίζει πραγματικά να τη δεις!

Αν πάλι κάποιος συνεχίσει στο δρόμο και ακολουθήσει τη διαδρομή Αίγινα – Μεσαγρός – Αγία Μαρίνα, εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας που θα συναντήσει μετά τον οικισμό του Μεσαγρού, έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τη Μονή του Αγίου Μηνά. Ένα ακόμα Μοναστήρι που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Ποια μοναστήρια & αξιοθέατα μπορεί να δει κάποιος όταν επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα:

Με τα πόδια.

 1. Μονή Αγίας Αικατερίνης
  Πολύ κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, προσέγγιση από τα δεξιά του Ναού (ερχόμενοι από την πόλη της Αίγινας).
 2. Εκκλησάκι Σταυρού
  Στον ανηφορικό δρόμο δεξιά του Μοναστηριού (ερχόμενοι από την πόλη της Αίγινας) με κατεύθυνση την περιοχή της Σουβάλας και των Αγίων.
 3. Παλιαχώρα
  Ο λόφος απέναντι δεξιά του Μοναστηριού (ερχόμενοι από την πόλη της Αίγινας). Το μονοπάτι για την Παλιαχώρα είναι πετρώδες και η ανάβαση στο λόφο χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας.

Με μεταφορικό μέσο.

 1. Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας
  Ο δρόμος που οδηγεί στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας είναι αρκετά ανηφορικός και απότομος, αλλά η προσπάθεια αξίζει τόσο για τη θέα, όσο και για το ίδιο το Μοναστήρι.
 2. Ναός της Αφαίας
  Ο ναός της Αφαίας βρίσκεται μετά τον οικισμό του Μεσαγρού, στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Ο καλοδιατηρημένος αρχαίος ναός και το πευκοδάσος που τον πλαισιώνει, είναι ένας συνδυασμός που δεν αφήνει τον επισκέπτη ασυγκίνητο.
 3. Μονή Αγίου Μηνά
  Ένα Μοναστήρι νεότερο από τα υπόλοιπα του νησιού, αλλά εξίσου σημαντικό για τους πιστούς. Στη Μονή μπορεί να πάει κάποιος, ακολουθώντας το δρόμο μετά το ναό της Αφαίας.
 4. Ξωκλήσι Αγίας Μαρίνας
  Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας είναι ένα μικρό αλλά όμορφο εκκλησάκι στο τέλος της κεντρικής παραλίας του οικισμού. Τα άσπρα του σκαλοπάτια, το πράσινο της φύσης και το μπλε της θάλασσας το χαρακτηρίζουν.
agios nektarios aigina
Η είσοδος του Ναού

Πως μπορώ να πάω στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης;

Η απόσταση του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου από το λιμάνι της Αίγινας είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και η περιοχή βρίσκεται κεντρικά του νησιού. Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου συνδέεται καθημερινά, όλο το χρόνο, με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αίγινας και το κέντρο της πόλης.

Με τα ΚΤΕΛ:

Η διαδρομή του λεωφορείου που περνά και κάνει στάση από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι η Αίγινα – Αγία Μαρίνα. Το εισιτήριο για αυτή τη διαδρομή κοστίζει 1,70 και τα δρομολόγια είναι σχετικά συχνά.

Με ταξί:

Παράλληλα, μπορείτε να πάτε και με ταξί, που θα βρείτε στην κεντρική πιάτσα των ταξί, έξω από το λιμάνι της Αίγινας. Η διαδρομή με το ταξί, κοστίζει περίπου 15-20.

Διαδρομή για το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

 1. Το πρώτο βήμα για να επισκεφθείτε τον Άγιο Νεκτάριο Αίγινας είναι να πάρετε το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Τα δρομολόγια είναι ιδιαίτερα συχνά χειμώνα – καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, μη ξεχάσετε να δείτε τα δρομολόγια των καραβιών εγκαίρως!
 2. Η απόσταση από το λιμάνι της Αίγινας μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι 6 χιλιόμετρα, 15 λεπτά με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ταξί, 20 λεπτά με το Λεωφορείο της γραμμής και 60 λεπτά με τα πόδια. Ναι, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν τη διαδρομή αυτή με τα πόδια!
 3. Η στάση του λεωφορείου και των ταξί, είναι ακριβώς έξω από την Εκκλησία του Μοναστηριού. Μέσα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και δεξιά του Μοναστηριού (ερχόμενοι από την πόλη της Αίγινας), υπάρχουν parking για αυτοκίνητα αλλά και πούλμαν.

Είτε επιλέξετε το δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ποδήλατο), είτε ταξί, ή απλά τα λεωφορεία της γραμμής, η απόσταση από την πόλη της Αίγινας θα σας φανεί αξίζει πραγματικά!

Το μοναστήρι

Το Μοναστήρι είναι από την αρχή λειτουργίας του, μέχρι σήμερα, ένα Μοναστήρι που φιλοξενεί 14 μοναχές (γυναικείο Μοναστήρι). Είναι χτισμένο πάνω σε πλαγιά, και για αυτό ο χώρος της εκκλησίας με το χώρο του Μοναστηριού ενώνονται με τα χαρακτηριστικά ανηφορικά σκαλοπάτια του Ναού. Ο τάφος και η κάρα του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκονται στο πάνω μέρος του Μοναστηριού.

Ο τάφος βρίσκεται δίπλα από το χώρο του Μοναστηριού, και είναι ένα μέρος που θεωρείται από τα πιο θαυματουργά. Ένα μεγάλο πλήθος πιστών συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου.

Το Μοναστήρι έχει και είσοδο από το πάνω μέρος (το οποίο μπορεί να προσεγγίσει κάποιος από τον παράπλευρο δρόμο), για να μπορούν να επισκεφθούν το Ναό και άτομα με κινητικές δυσκολίες. Όλη η διαδρομή προς το Μοναστήρι είναι προσβάσιμη.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου προσφέρει ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν τους πιστούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρά το γεγονός που είναι αρκετοί αριθμητικά, καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει με τη Μονή για να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα τους.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Μονής ειναι 22970 – 53806.

Το ωράριο λειτουργίας της μονής είναι: Από τις 06:00 π.μ μέχρι την δύση σου ηλίου (χειμερινή περίοδος 18:00-18:30, καλοκαιρινή περίοδος 19:00-19:00). Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα Μοναστήρια του νησιού. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να ταξιδέψετε από μακριά με προορισμό κάποιο από τα Μοναστήρια του νησιού, καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει μαζί τους για τα ωράρια λειτουργίας τους.