Εκκλησίες & Μοναστήρια της Αίγινας

Μητρόπολη Αίγινας.

Ο ναός της Μητρόπολης στην Αίγινα, είναι χτισμένος το 1806 και είναι ένας τρίκλιτος ναός. Το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το δεξί κλίτος στον πολιούχο της Αίγινας, Άγιο Διονύσιο, και το αριστερό στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Στον ναό υπάρχουν μέχρι και σήμερα το στασίδι του Κυβερνήτη, κειμήλια και το μεγάλο μαρμάρινο τέμπλο. Η Μητρόπολη χρησιμοποιήθηκε για βουλευτήριο και για την ορκωμοσία της πρώτης Κυβέρνησης. Εκεί υποδέχτηκαν και οι κάτοικοι της Αίγινας τον Ιωάννη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828 όπου και εκεί με μια εμπνευσμένη ομιλία τον προσφώνησε ο Θεόφιλος Καΐρης.

Η Μητρόπολη μέχρι και σήμερα παραμένει ιστορικά εντυπωσιακή.

Mhtropolh-Aegina

Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός.

Ο Άγιος Νικόλαος Ο Θαλασσινός, είναι η πρώτη συνάντηση με το νησί της Αίγινας, αφού βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το εκκλησάκι αυτό με την αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά, είναι συνδυασμένο όσο λίγα πράγματα με το νησί της Αίγινας.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο πύργο από τεχνίτες από την Πάρο. Ένα μικρό εκκλησάκι με μεγάλη ιστορία, αφού αποτέλεσε εκτός από θρησκευτικό ναό και έδρα για εξόριστους και πρόσφυγες. Είναι εντυπωσιακά απλό και παρά τις αλλοιώσεις που έχει δεχτεί, παραμένει κατάλευκο και όμορφο.

agios nikolaos aigina

Άγιος Νεκτάριος.

Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας, βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αίγινας. Ο ναός της Αγίας Τριάδας ήταν το εκκλησάκι που προϋπήρχε εκεί πριν κατασκευαστεί το μεγάλο μοναστήρι του Αγίου. Αυτό εξάλλου, ήταν και το εκκλησάκι που αποφάσισε να περάσει τα 12 τελευταία χρόνια του βίου του ο Άγιος Νεκτάριος. Ο Άγιος Νεκτάριος προσπάθησε να αναστηλώσει τον ναό, με το όνειρο του να μονάσει εκεί να πραγματοποιείται το 1908.

Ο Άγιος κοιμήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1920, και από τότε το μοναστήρι ξεκίνησε να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν στο ναό και τον Τάφο του Αγίου Νεκταρίου.

Στις 9 Νοεμβρίου το νησί της Αίγινας βρίσκεται στο επίκεντρο του Χριστιανικού κόσμου, αφού το μοναστήρι γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Agios-Nektarios-Aeginas

Άγιος Μηνάς.

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, είναι σε κοντινή απόσταση από το ναό της Αφαίας. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει, εκτός από τον ναό του Αγίου Μηνά, και το παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου.

Η μονή του Αγίου Μηνά στην Αίγινα, είναι ένα κατανυκτικό μοναστήρι στην καρδιά ενός πευκοδάσους. Το γύρω τοπίο κάνει το μοναστήρι ένα πραγματικό ησυχαστήριο και οι μοναχές που μονάσουν εκεί, είναι φιλόξενες και ανοιχτόκαρδες.

Agios-Mhnas-Aeginas

Παναγία Χρυσολεόντισσα.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, βρίσκεται στον λόφο απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Η Παναγία Χρυσολεόντισσα, θεωρείται η προστάτιδα του νησιού. Το μοναστήρι της, αν και κάποτε ήταν ανδρικό, πλέον είναι γυναικείο.

Είναι ένα μοναστήρι με μεγάλες αναφορές για θαυματουργά γεγονότα και έργα. Το μοναστήρι είναι τρίκλιτο, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Χαράλαμπο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αλλά και η όμορφη διαδρομή από τον κεντρικό οδικό άξονα.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Xrusoleontissa-Aeginas

Αγία Άννα.

Η Αγία Άννα στο Μεσαγρό Αίγινας, είναι ένα μικρό μοναστήρι που βρίσκεται στο δρόμο προς το ναό της Αφαίας και απέναντι από το παλιό Δημοτικό σχολείο του Μεσαγρού. Η Αγία Άννα έχει αποκτήσει ξανά ζωή, χάρη στην παρουσία εκεί του Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 25 Ιουλίου που είναι και η ημέρα της Κοίμησις της Αγίας Άννας και στις 9 Δεκεμβρίου που είναι η Σύλληψις της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας.

Ένα όμορφο εκκλησάκι που ο π. Δαμασκηνός διατηρεί ζωντανό και έχει δώσει τη δική του ταυτότητα.

Agia-Anna-Aeginas

Αγία Μαρίνα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας Αίγινας βρίσκεται στη μεγάλη πλαζ, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Αυτό το πολύ όμορφο ξωκλήσι γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Το εκκλησάκι προτιμάται ιδιαίτερα για Θρησκευτικά Μυστήρια όπως γάμους και βαφτίσεις.

Είναι ένα κατάλευκο εκκλησάκι που μπορεί κανείς να το παρατηρήσει από μακριά, αφού είναι σε μια καταπράσινη περιοχή.

Agia-Marina-Aigina

Άγιος Σώστης.

Η εκκλησία του Άγιου Σώστη, είναι στην Πέρδικα Αίγινας. Η εκκλησία του Άγιου Σώζων στην Πέρδικα, ήταν χτισμένη στην περιοχή Οχυρά Πέρδικας, αλλά κατά την Κατοχή καταστράφηκε από τις Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο νέος ναός χτίστηκε στην ακριβώς απέναντι πλαγιά σημείο που βρίσκεται και σήμερα.

Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου και είναι προσκύνημα όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, αλλά και για πολλούς επισκέπτες. Είναι μια εκκλησία που αγαπά όλο το νησί και η τοποθεσία της, ανάμεσα σε μεγάλους ευκαλύπτους την κάνει ξεχωριστή.

Agios-Swsths-Aeginas