Οι γιορτές μου στην Αίγινα

Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά στην Αίγινα

350 ευρώ. Τόσο λέει κοστίζει μια διανυκτέρευση στην Αράχωβα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Βέβαια θα μου πείτε τι σχέση έχει η Αράχωβα με την Αίγινα; Αυτό θα το δούμε στο τέλος του κειμένου. Τώρα ας δούμε τι είναι για εμένα πραγματικά τα Χριστούγεννα στην Αίγινα και τι συνηθίζω να κάνω όσες μέρες βρίσκομαι στο νησί. Πως είναι οι γιορτές μου στην Αίγινα;

xristougenna stin aigina

Γιορτές στην Αίγινα

Αδιαμφισβήτητα η Αίγινα δεν είναι ένας Χριστουγεννιάτικος προορισμός. Δεν είναι προορισμός όμως για όσους δεν είναι από την Αίγινα. Για όλους εμάς άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, το νησί είναι σίγουρα Χριστουγεννιάτικος προορισμός. Σημείο αναφοράς, επανασύνδεσης, οικογενειακών συγκεντρώσεων και φιλικών τραπεζιών. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην έχω περάσει ημέρα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στο νησί. Γιορτινές μέρες, γεμάτες χαρά, χαλάρωση, οικογενειακές στιγμές, αλλά και προσωπικά προβλήματα με την σκέψη μου αλλού.

Όμως, για αυτό τα Χριστούγεννα στην Αίγινα είναι κάθε χρόνο μια επιτυχία. Γιατί το νησί, οι δικοί μας άνθρωποι είναι εκεί. Μας βοηθούν, μας υποστηρίζουν, μαζί τους τα λύνουμε. Είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλους μας στην Αίγινα είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Μερικές φορές ελάχιστοι, άλλες όλοι, άλλες μερικοί ακόμα. Φρέσκα πρόσωπα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, στην Αίγινα όταν αλλάζει η χρονιά, όλα γίνονται επανεκκίνηση. Σαν να αρχίζουν όλα από το μηδέν. Κάθε χρονιά.

Φέτος θα βρεθώ για λίγες μέρες στο νησί, ίσως τις λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά. Αλλά σημασία έχει οτι θα βρεθώ. Θα είμαι εκεί. Στα οικογενειακά τραπέζια, τα φιλικά σπίτια, τα στέκια μας. Θα είμαι εκεί για τις μαμαδίστικες γεύσεις, τα πεντανόστιμα γλυκά, τους ζεστούς καφέδες και τα απογεύματα μπροστά από τις τηλεοράσεις, βλέποντας όλες εκείνες τις επαναλήψεις που λατρεύουμε να μισούμε. Οι συνήθειες αλλάζουν και σίγουρα ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται. Αλλά το κυριότερο είναι ότι το “κάθε πέρσι και καλύτερα” έχει εξαφανιστεί από το μυαλό μου. Κάθε φορά είναι μοναδική, ιδιαίτερη.

Γιατί τελικά γυρίζω στην Αίγινα;

Χριστούγεννα στην Αίγινα, με όσα χρειάζονται κάθε φορά. Όταν το 2011 έφυγα για σπουδές από το νησί με 2 βαλίτσες πράγματα, δεν νομίζω ότι ήθελα να γυρίσω σύντομα. Ίσως το έβλεπα και λίγο λυτρωτικά. Πλέον μετά από 8 χρόνια, είμαι στην Αίγινα με την πρώτη ευκαιρία. Οι σκέψεις άλλαξαν και θέλω να είμαι εκεί. Όχι με 2 βαλίτσες πράγματα. Συνήθως με πολύ λιγότερα, γιατί στην Αίγινα έχουμε όσα χρειαζόμαστε. Όσα μας κάνουν επανεκκίνηση.

Τελικά, η σχέση της Αράχωβας και των 350 ευρώ της διανυκτέρευσης εκεί, δεν έχει καμία σχέση με την Αίγινα. Η Αίγινα και τα χειμερινά της βράδια δεν έχουν αξία, είναι ανεκτίμητα.

Έτσι είναι οι γιορτές μου στην Αίγινα.

 

Δείτε επίσης: 2 χρόνια Aegina Project | Σινεμά Αίγινας