Μια μέρα στον Άγιο Νεκτάριο

9 Νοεμβρίου. Ημέρα γιορτής για όλο το νησί και όχι μόνο, αφού η φήμη του Αγίου Νεκταρίου φτάνει σε όλο τον κόσμο. Ορθόδοξο και μη. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του 20ου αιώνα και κάθε χρόνο φτάνουν για προσκύνημα άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μοναστήρια των Βαλκανίων.

Πως όμως πας στον Άγιο Νεκτάριο από το λιμάνι της Αίγινας;

Πως όμως πας στον Άγιο Νεκτάριο από το λιμάνι της Αίγινας; Η απάντηση για πολλούς είναι μια. Με τα πόδια. Ο δρόμος για το προσκύνημα δεν θα σου φανεί ατελείωτος. Μπορεί το μοναστήρι να είναι 6 χιλιόμετρα από το κέντρο, αλλά είναι εμπειρία ζωής. Το ταξίδι στην Αίγινα, για να προσκυνήσει κάποιος στον Άγιο, πρέπει να είναι αφιερωμένο σε αυτό αποκλειστικά.

Αν ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής, λογικά δεν θα ακούσει πολλές απαντήσεις. Μια είναι αυτή που λένε οι περισσότεροι. Το σημείο όπου το μοναστήρι του Αγίου εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους, περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν. Επιβλητικός όπως είναι, στέκεσαι και τον κοιτάς με δέος και προσμονή. Νιώθεις κάτι μέσα σου και το δέρμα σου, δείχνει ότι έχεις εντυπωσιαστεί, κάνοντας τις τρίχες σου να σηκωθούν.

Είναι εντυπωσιακό, να ακούς άτομα άλλου θρησκευτικού πιστεύω, να λένε ότι έχουν εντυπωσιαστεί με την δύναμη που νιώθουν στο μοναστήρι. Να λένε ότι τα θαύματα είναι προνόμιο του Αγίου της Αίγινας και ότι μόνο αυτός μπορεί να τα υλοποιήσει. Ποιος εξάλλου δεν άκουσε το όνομα Νεκτάριος ή Νεκταρία σε κάποιον στην άλλη άκρη της Ελλάδας και δεν σκέφτηκε ότι είναι ταγμένος στην χάρη του Αγίου; Μόνο ότι υπάρχουν Ιάπωνες, Ρουμάνοι, Ρώσοι κ.α. που έχουν δεύτερο όνομα το Νεκτάριος σίγουρα κάτι μας εμφανίζει.

Είναι εντυπωσιακό, να ακούς άτομα άλλου θρησκευτικού πιστεύω, να λένε ότι έχουν εντυπωσιαστεί με την δύναμη που νιώθουν στο μοναστήρι.

Να έρθεις στον Άγιο Νεκτάριο. Ή να ξανά-έρθεις. Να περπατήσεις για να φτάσεις εκεί και να σκεφτείς γιατί το έκανες. Να σκεφτείς γιατί πήγες στο μοναστήρι του Αγίου εκείνη την μέρα.

Agios-Nektarios-Aegina