Οικισμοί Του Νησιού Της Αίγινας

Αίγινα.

Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί και το εμπορικό κέντρο του. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, όπου προσεγγίζουν όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το νησί. Από την πρώτη κιόλας ματιά, μπορεί κανείς να διακρίνει το συνδυασμό των αρχαίων μνημείων, κοιτώντας τον ναό του Απόλλωνα (Κολώνα), αλλά και της νεοκλασικής ιστορίας, διακρίνοντας τα νεοκλασικά κτήρια που απλώνονται κατά μήκος της παραλιακής οδού του νησιού.

Στην παραλιακή οδό του νησιού, θα βρείτε κυρίως εστιατόρια, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και ουζερί και φυσικά τα περισσότερα παραδοσιακά φιστικάδικα. Τα περισσότερα κτήρια είναι νεοκλασικά και σε μερικά από αυτά βρίσκονται τα υποκαταστήματα τραπεζών. Υπάρχει σύνδεση με τα γραφικά σοκάκια, και με την οδό Σπύρου Ρόδη, που αποτελεί την εμπορική οδό της Αίγινας. Εκεί μπορεί κανείς να βρει supermarket, φαρμακεία, καταστήματα και μερικά ακόμα καταστήματα εστίασης.

Ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει κάποιον μέχρι την Μητρόπολη της Αίγινας και το Εϋνάρδειο, το πύργο του Μαρκέλλου, το Καποδιστριακό Κυβερνείο και μερικές από τις πιο γνωστές εκκλησιές της Αίγινας.

Στο κέντρο του νησιού βρίσκονται και οι βασικές συγκοινωνίες της Αίγινας, όπως είναι το Κτελ Αίγινας που έχει την αφετηρία του στην πόλη, κοντά στο λιμάνι, όπως και τα ταξί. Στην παραλιακή οδό πραγματοποιείται κάθε χρόνο και το AeginaFistikiFest. Η πόλη της Αίγινας είναι και το κεντρικό σημείο για διασκέδαση στην Αίγινα.

Aigina-Island

Κυψέλη.

Η περιοχή της Κυψέλης Αίγινας, απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Η περιοχή παλιά λεγόταν ‘Χαλασμένη’, μια ονομασία που προερχόταν από ένα μισοτελειωμένο εκκλησάκι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από το 1845 που σταμάτησε η κατασκευή του.

Στην κεντρική πλατεία της Κυψέλης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, μια πλατεία που είναι ιδιαίτερα γνωστή για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Κυψέλη συνορεύει με περιοχές όπως είναι οι Πολλές Ελιές και το Λεόντι. Υπάρχει κάλυψη με συγκοινωνία.

kipseli aigina

Σουβάλα.

Η πόλη της Σουβάλας Αίγινας, απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Το όνομα της περιοχής προέρχεται από τις πολλές και μικρές δεξαμενές (σουβάλες) που κατασκεύαζαν τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι για να μαζεύουν το βρόχινο νερό.

Αποτελεί το 2ο λιμάνι του νησιού. Βέβαια, στο λιμάνι προσεγγίζουν πλοία μόνο τους κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Κατά μήκος της παραλιακής οδού, υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια και ψητοπωλεία. Επίσης υπάρχει και μηχάνημα ATM.

Υπάρχει σύνδεση με συγκοινωνία, καθώς εκεί βρίσκεται η παραλία Λουτρά Σουβάλας. Παλιότερα ήταν θερμά ιαματικά λουτρά που η θερμοκρασία τους ήταν στους 25,4 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια με το πέρας των ετών, εξασθένησε η δύναμη τους.

Η Σουβάλα βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Αγίων και του Βαθέος. Υπάρχει και εδώ κάλυψη με την συγκοινωνία.

souvala aigina

Μεσαγρός.

Με απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Αίγινας, ο Μεσαγρός αποτελεί μια ιδιαίτερη και ιστορική περιοχή. Με ονομασία που προέρχεται από την τοποθεσία της περιοχής, την θέση δηλαδή του χωριού σε μια πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά.

Βρίσκεται στην συνέχεια της διαδρομής, από τον κεντρικό άξονα του δρόμου προς το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Μιας διαδρομής που οδηγεί τόσο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, αλλά και τόσο στον ναό της Αφαίας.

Ο Μεσαγρός είναι ξακουστός και ιδιαίτερα γνωστός για τους αγγειοπλάστες τεχνίτες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το χώμα από τα γύρω βουνά ήταν αυτό που βοήθησε στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Τα μεσαγρίτικα κανάτια είναι ακόμα γνωστά για την ποιότητα τους και την διατήρηση του νερού σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς κάποια τεχνολογική υποστήριξη.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κλίμα του ήταν από τα πιο ξηρά της Ελλάδας. Υπάρχει σύνδεση με συγκοινωνία καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.

mesagros aigina

Αγία Μαρίνα.

Μια από τις πιο γνωστές περιοχές όχι μόνο της Αίγινας, αλλά και όλου του Αργοσαρωνικού, είναι η Αγία Μαρίνα Αίγινας. Η Αγία Μαρίνα που πήρε το όνομα της, από το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην παραλία της περιοχής, αποτέλεσε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας κατά διαστήματα.

Το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, είναι το 3ο κατά σειρά του νησιού. Λειτουργεί και αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η περιοχή συνδέεται με την συγκοινωνία όλο το χρόνο.

Η περιοχή συνδυάζει, το πευκοδάσος με την θάλασσα αρμονικά. Στην περιοχή βρίσκει κανείς κυρίως, τουριστικές μονάδες όπως μεμονωμένα δωμάτια, studios και μεγάλα ξενοδοχεία. Είναι μια περιοχή που έχει συνδυαστεί με την διαμονή στην Αίγινα και παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών.

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας, είναι η πρώτη ιστορικά παραλία του Αργοσαρωνικού που βραβεύθηκε με Γαλάζια Σημαία και για το 2018. Στην παραλία βρίσκει κανείς ιστορικά μαγαζιά, όπως ουζερί και café-bar καθώς και μικρές καντίνες για watersports.

Στην κεντρική οδό, υπάρχουν τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, supermarkets και υπάρχει και μηχάνημα ΑΤΜ. Κοντινές περιοχές είναι οι Πόρτες, οι Άλωνες και φυσικά πολύ κοντά βρίσκεται και ο ναός της Αφαίας.

Agia-Marina-Aegina

Μαραθώνας.

Ο Μαραθώνας Αίγινας, απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Μια περιοχή γνωστή για την αποβίβαση του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, όταν και οργάνωσε τη πρώτη ελληνική κυβέρνηση με πρώτη πρωτεύουσα την Αίγινα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για λουόμενους τόσο κάτοικους της Αίγινας αλλά και τόσο τουρίστες και παραθεριστές. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο Μαραθώνας διαθέτει 2 παραλίες με αμμουδιά. Είναι χωρισμένες σε Μαραθώνας Α΄ και Μαραθώνας Β΄.

Η περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο Μαραθώνας να διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που είναι ιδανικά για διαμονή στην Αίγινα.

Η περιοχή διαθέτει και αρκετά beachrestaurants, καλοκαιρινά μαγαζιά αλλά και εστιατόρια. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχει σύνδεση με την συγκοινωνία. Κοντά είναι η περιοχή της Αιγινήτισσας, του Φάρου και των Βροχείων.

Marathonas-Aegina

Πέρδικα.

Η πόλη της Πέρδικας Αίγινας, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του νησιού. Είναι ένα πλακόστρωτο ψαροχώρι, που παραμένει ακόμα γραφικό, με νησιώτικης αρχιτεκτονικής σπίτια.

Αυτός ο παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους της Αίγινας, μια miniαπόδραση. Αυτό συμβαίνει γιατί η Πέρδικα διαθέτει πολύ καλές ψαροταβέρνες και ουζερί, αλλά είναι τέτοια και η δομή του χωριού που θυμίζει κοσμοπολίτικο νησί.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της περιοχής είναι ότι από το λιμανάκι της Πέρδικας φεύγουν οι τα καραβάκια (λάντζες) με προορισμό το νησί της Μονής. Η νήσος Μονή, αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν για όλο τον νησί της Αίγινας, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους και Έλληνες τουρίστες.

Στο λιμάνι της Πέρδικας αν και μικρού μεγέθους, δένουν σε αυτό σκάφοι και θαλαμηγοί. Κατά μήκος της πλακόστρωτης παραλίας, μπορεί να βρει κανείς καφετέριες, ψητοπωλεία και delicatessen.

Στην Πέρδικα επίσης υπάρχει και το παλιό ναυτικό παρατηρητήριο, όπως και η εκκλησία του Αγίου Σώστη Πέρδικας. Μπορεί να μην διαθέτει κάποια παραλία με αμμουδιά, αλλά βρίσκεται δίπλα στις παραλίες Σαρπά και Κλειδί σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων. Υπάρχει σύνδεση με την συγκοινωνία για το κέντρο της Αίγινας και συνορεύει με την περιοχή της Αιγινήτισσας.

Perdika-Aegina-Project-Image

Βαγία.

Η Βαγία Αίγινας αποτελεί ένα ακόμα παραδοσιακό ψαροχώρι του νησιού. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Αίγινας και είναι στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Είναι ένας αρχαίος οικισμός και η θέση του είναι τόσο ιδιαίτερη που για αυτό το λόγο η Αίγινα αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στην εδαφική επέκταση των Γερμανών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άκρο την Βαγίας ονομάζεται Τούρλος, όπου σήμερα βρίσκεται η Ναυτική Βάση Τούρλου. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε πολεμική βάση των γερμανικών στρατευμάτων και το μεγαλύτερο από τα 3 παρατηρητήρια του νησιού.

Το χωριό της Βαγίας, είναι ένα ξεχωριστό μέρος, που επιλέγεται από παραθεριστές και τουρίστες, κυρίως για την ηρεμία του. Για αυτό στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και εποχιακά μαγαζιά που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχει σύνδεση με τις συγκοινωνίες. Η Βαγία συνορεύει, με τους Άγιους και τον Μεσαγρό.

Vagia-Aegina