Αξιοθέατα

Ελλάνιο Όρος.

Το Ελλάνιο Όρος ή απλά Όρος Αίγινας, είναι η ψηλότερη κορυφή της Αίγινας. Φτάνει σε ύψος τα 532 μέτρα. Στην κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Ανάληψης).

Η πρόσβαση δεν είναι αρκετά εύκολη, αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία. Πρέπει να πάρετε το δρόμο για το χωριό Τζίκιδες, όπου από το χωριό,πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι την κορυφή του λόφου. Το μονοπάτι είναι ιδανικό για τους λάτρεις της ορεινής ανάβασης.

Η θέα από την κορυφή είναι καταπληκτική, αφού μπορείτε να δείτε την Μονή, το Αγκίστρι, την πόλη της Αίγινας και την Πέρδικα. Αν είστε τυχεροί το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή είναι μια από τις καλύτερες φυσικές εμπειρίες σε όλο τον Αργοσαρωνικό.

Η ονομασία προέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Ελλάνιου Δία που βρίσκεται εκεί. Εκεί υπάρχει και ένας αρχαίος βωμός που ήταν αφιερωμένος στον Δία. Η περιοχή ήταν και καταφύγιο για τους ντόπιους όταν δέχονταν επίθεση από πειρατές.

Κοντινά χωριά είναι η Παχειά Ράχη και το Ανιτσαίο. Δεν υπάρχει σύνδεση με την συγκοινωνία για την περιοχή.

Oros-Aegina-Project-Image

Πύργος Μαρκέλλου.

Ο Πύργος του Μαρκέλλου βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αίγινας. Χτισμένος το 1802 είναι ένα ιστορικό και μοναδικό αξιοθέατο για το νησί της Αίγινας. Σε αυτόν εγκαταστάθηκε το 1826 η Αντικυβερνητική Επιτροπή, όταν η Κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Αίγινα.

Το ψηλό επιβλητικό κόκκινο κτήριο, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες για την Πελοποννησιακού τύπου κατασκευή του και τις πολεμίστρες του. Στο κτήριο στεγάστηκε και για ένα διάστημα και το ταμείο του Ελληνικού Κράτους.

Ο Πύργος του Μαρκέλλου, πήρε το όνομα του από τον βουλευτή Σπύρο Μάρκελλο. Στον Πύργο βρέθηκαν μεγάλα πρόσωπα της εποχής καθώς ο Ιωάννης Καποδίστριας το χρησιμοποίησε στρατηγικά.

Purgos-Markelou-Aegina-Project-Image

Αρχαίος Ελαιώνας.

Ο αρχαίος Ελαιώνας της Αίγινας, βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους. Ο αρχαίος Ελαιώνας είναι ουσιαστικά ένας αρχαίος οικισμός. Για τον λόγο αυτό, στην περιοχή υπάρχουν πολλά ερείπια από σπίτια και κατοικίες. Φυσικά στην περιοχή υπάρχουν μέχρι και σήμερα οι αιωνόβιες ελιές, ηλικίας πάνω από 400 χρονών.Μερικοί κορμοί από τις ελιές φτάνουν μέχρι και τα 10 μέτρα περίμετρο. Θυμίζουν πολύ σκηνικό αρχαίας τραγωδίας και η περιοχή έχει μια άγρια ομορφιά.

Δυστυχώς, το μονοπάτι που οδηγούσε εκεί είναι σε άσχημη κατάσταση. Συνήθως όσοι το επισκέπτονται, μαζί τους είναι και κάποιος ντόπιος, που γνωρίζει καλά την περιοχή. Βέβαια, αν κάποιος θέλει να προσπαθήσει, μπορεί να αναζητήσει τα μονοπάτια από την Παχειά Ράχη και τον Μαραθώνα.

Στον αρχαίο Ελαιώνα το 2005, έκανε την επίσημη φωτογράφιση της νέας του κολεξιόν ο οίκος μόδας Hermes. Έτσι ο Ελαιώνας, εμφανίστηκε παγκοσμίως και έγινε εκδρομικός πόλος έλξης για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Arxaios-Elaiwnas-Aegina

Παλιαχώρα.

Η Παλιαχώρα Αίγινας, είναι ο ‘Μυστράς της Αίγινας’. Βρίσκεται στον λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου και είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. από Αιγινήτες και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές.

Στον λόφο υπήρχαν εκτός από τον οικισμό και 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Ο παλιός οικισμός καταστράφηκε το 1537 από τον διαβόητο πειρατή Βαρβαρόσσα, όμως παρέμειναν μόνο οι εκκλησίες. Αν και η πόλη χτίστηκε ξανά, καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τους Βενετούς. Μετά οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στην παραλία και στο κεντρικό λιμάνι.

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει μερικές εκκλησίες και μερικά παλιά κτίσματα. Η Παλιαχώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάβαση και πεζοπορία. Η θέα από την κορυφή είναι εντυπωσιακή και το ηλιοβασίλεμα χαρίζει μοναδικά τοπία.

Πως όμως φτάνει κανείς στην Παλιαχώρα; Ακολουθήστε τον δρόμο από την πόλη για τον Άγιο Νεκτάριο. Όταν φτάσετε στο ναό του Αγίου, συνεχίζετε στην ανηφόρα μέχρι το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, από αυτό το σημείο μπορείτε να αρχίσετε την ανάβαση σας. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Palaiaxwra-Aegina-Project-Image

Σπίτι Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στο νησί της Αίγινας το 1927. Η Αίγινα έγινε η έδρα του για να ολοκληρώσει το έργο του ‘Οδύσσεια’. Μετά από ταξίδια στο εξωτερικό γύρισε στην Αίγινα και το 1936 ολοκλήρωσε την κατασκευή του σπιτιού του, στο οικόπεδο που είχε αγοράσει έναν χρόνο πριν.

Η Αίγινα έγινε η μόνιμη κατοικία του μέχρι το 1944 όπου και μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Με εξαίρεση μερικά μικρά διαστήματα δεν γύρισε ποτέ στην Αίγινα. Η κατοικία του βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι Αίγινας. Για να φτάσει κανείς στο σπίτι του Καζαντζάκη στην Αίγινα, πρέπει να ακολουθήσει την παραλιακή οδό προς την Σουβάλα.

Το σπίτι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Δούρα. Σε ένα από τα σχέδια του αρχιτέκτονα ο Ν. Καζαντζάκης, ονόμασε το σπίτι ‘Κουκούλι’. Το ‘Κουκούλι’ αποτέλεσε για το ζεύγος Καζαντζάκη, βασική έδρα, όπου φιλοξενήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής.

Spiti-Kazatzaki-Aegina-Project-Image

Καποδιστριακά Κτήρια.

Η Αίγινα, λόγω της εγκατάστασης του Ιωάννη Καποδίστρια, διαθέτει μερικά ιστορικά κτήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αρχικά το πρώτο μεγάλο δημόσιο κτήριο, το Ορφανοτροφείο, που σκοπό είχε την στέγαση των ορφανών του Αγώνα. Αργότερα, λειτούργησε ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο , ψυχιατρείο και τέλος φυλακή ασφαλείας. Σήμερα παραμένει ανενεργό.

Στην συνέχεια, συναντάμε το Κυβερνείο, που στεγάστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Το Κυβερνείο ήταν και η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Αργότερα έγινε άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης, σχολείο θηλέων, Γυμνάσιο σχολείο, Διοικητήριο κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος ξανά σχολείο. Σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Στο ισόγειο υπάρχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Ένα κτήριο τεράστιας σημασίας, είναι και το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο. Βρίσκεται δίπλα στο ναό της Μητρόπολης και εκεί στεγάστηκε το Κεντρικό Σχολείο, που ετοίμαζε τους δασκάλους για να μπορούν να διδάξουν στα σχολεία. Είναι το πρώτο καθαρά νεοκλασικής μορφολογίας κτήριο του Νεοελληνικού Κράτουςαν και σήμερα παραμένει ανενεργό. Δίπλα και σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται και το Δημοτικό Θέατρο. Λειτούργησε υποστηρικτικά για το Εϋνάρδειο, αφού προετοίμαζε τους νέους που θα ακολουθούσαν το Κεντρικό Σχολείο. Σήμερα είναι το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.

Kapodistriaka-Ktiria-Aegina-Project-Image