Μουσεία Αίγινας – Αρχαιολογικοί Χώροι

Ναός Αφαίας Αίγινας.

Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα, είναι αφιερωμένος στην θεά Αθηνά. Κατασκευάστηκε περίπου το 500 π.Χ. στην ανατολική πλευρά του νησιού σε έναν λόφο ύψους 160 μέτρων. Είναι Δωρικού ρυθμού και θεωρείται κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Ήταν ακόμα και πρότυπο για τους αρχιτέκτονες άλλων ναών όπως ο Παρθενώνας. Έχει κατασκευαστεί με τοπικό πωρόλιθο και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τα αετώματα που κοσμούσαν τις δύο πλευρές του ναού. Οι κίονες του παραμένουν μέχρι και σήμερα επιβλητικοί και εντυπωσιακοί. Γίνονται προσπάθειες για να αναβαθμιστεί ο χώρος και να βελτιωθούν κάποια σημεία. Φυσικά, υπάρχει σύνδεση με την συγκοινωνία.

naos afaias aigina

Ναός Απόλλωνα -Κολώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος την Κολώνας βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Ο ναός του Απόλλωνα, βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, όμως σήμερα σώζεται μόνο μια κολώνα. Το όνομα Κολώνα προήλθε από Βενετσιάνους ναυτικούς που είχαν για σημάδι, τον ένα και μοναδικό κίονα του ναού. Η Κολώνα είναι ένας ιστορικός οικισμός, αφού υπάρχουν οικιστικά σημάδια από την Νεότερη Νεολιθική Εποχή. Ο λόφος αποτέλεσε, την πόλη του νησιού για χιλιάδες χρόνια, μέχρι να γίνει σταδιακά η μεταφορά του οικισμού στην Παλιαχώρα. Η Κολώνα είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο για το νησί της Αίγινας και η κοντινή του απόσταση από το λιμάνι, βοηθά σε αυτό, αφού δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να μεταβεί κάποιος.

kolona aigina

Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, βρίσκεται στην οδό Σπύρου Ρόδη. Το νεοκλασικό κτήριο είναι χτισμένο το 1828, κτήριο που κληροδότησε ο Δήμος Αίγινας, από την Πολύμνια Ηρειώτη κόρη του Παναγή Ηρείωτη, διευθυντή του Σχολαρχείου της Αίγινας. Στο ισόγειο είναι ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου και στον όροφο είναι το ‘Αστικό Αιγινήτικο σπίτι’. Το ‘Αιγινήτικο σπίτι’ περιλαμβάνει κειμήλια, παλιά έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές, δαντέλες από κοπανέλι και διάφορα άλλα αντικείμενα, περιουσία κυρίως του Παναγή Ηρειώτη. Δυστυχώς το Μουσείο δεν μπορεί να δεχτεί κοινό καθημερινά αλλά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

laografiko mouseio aigina

Μουσείο Καπράλου.

Το Μουσείο του Καπράλου, στην Αίγινα, είναι ουσιαστικά το εργαστήριο του γλύπτη Χ. Καπράλου. Άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο το 1995 και από το 2006 με Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το Μουσείο Καπράλου διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από έργα του γλύπτη που τα δημιούργησε καθόλη την διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς δεν έχει σύνδεση με την συγκοινωνία, αλλά είναι κοντινή η απόσταση από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, για να μεταβεί κάποιος με δικό του μέσο. Βρίσκεται στην παραλιακή οδό προς Σουβάλα, στην περιοχή Πλακάκια Αίγινας.

mouseio kapralou aigina