Μουσεία Αίγινα

Αίγινα: Οδηγός για Μουσεία & Αρχαιολογικούς χώρους

Μουσεία Αίγινα. Ανακαλύψτε όλα τα μουσεία της Αίγινας. Ένας πλήρης οδηγός για τα μουσεία και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα στην Αίγινα. Δείτε που βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας, το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο Χρήστος Καπράλος. Το νησί είναι γνωστό για την ιστορία και την πολιτιστική του κληρονομιά. Η Αίγινα εκτός από αγαπημένο νησί διανοούμενων, διετέλεσε και έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας.

Πόσα μουσεία έχει η Αίγινα;

0
Μουσεία

Αν αναρωτιέστε πως να βρεθείτε σε κάποιο μουσείο της Αίγινας, είστε στο κατάλληλο σημείο. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα μουσεία στο νησί της Αίγινας. Αν και το αρχαιολογικό μουσείο Αίγινας είναι το πιο γνωστό μουσείο στο νησί, μπορείτε να δείτε ακόμα μερικά μουσεία, για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία.

Ποια μουσεία να δω στην Αίγινα;

Μια ερώτηση που μπορεί να σας προβληματίζει. Κυρίως όμως μπορεί να σας προβληματίζει τι πρέπει να δείτε ανάλογα τις μέρες ή ώρες που θα βρεθείτε στο νησί.

Ποιο μουσείο να δω σε λίγες ώρες;

Το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας είναι στην πόλη του νησιού και μόλις μερικά μέτρα από το λιμάνι της Αίγινας. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην “μύτη” της πόλης της Αίγινας και παραμένει και ένα κορυφαίο αρχαιολογικό μουσείο σε όλη την Αττική ακόμα και σήμερα.

Ποιο μουσείο να δω με δωρεάν είσοδο;

Το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας έχει είσοδο 4 ευρώ το άτομο. Το μουσείο του Χρήστου Καπράλου όμως έχει είσοδο δωρεάν. Όπως και το Λαογραφικό μουσείο εκτός από την έκθεση που είναι δωρεάν, φιλοξενεί και εκθέσεις στον ισόγειο και προαύλιο χώρο που συνήθως είναι ανοιχτές στο κοινό.

Πόσο διαρκεί η περιήγηση στα μουσεία;

Μουσεία Αίγινα, μια σύντομη περιγραφή:

  • Ο αρχαιολογικός χώρος την Κολώνας βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Ο ναός του Απόλλωνα, βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, όμως σήμερα σώζεται μόνο μια κολώνα. Το όνομα Κολώνα προήλθε από Βενετσιάνους ναυτικούς που είχαν για σημάδι, τον ένα και μοναδικό κίονα του ναού. Η Κολώνα είναι ένας ιστορικός οικισμός, αφού υπάρχουν οικιστικά σημάδια από την Νεότερη Νεολιθική Εποχή. Ο λόφος αποτέλεσε, την πόλη του νησιού για χιλιάδες χρόνια, μέχρι να γίνει σταδιακά η μεταφορά του οικισμού στην Παλιαχώρα. Η Κολώνα είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο για το νησί της Αίγινας και η κοντινή του απόσταση από το λιμάνι, βοηθά σε αυτό, αφού δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να μεταβεί κάποιος.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, βρίσκεται στην οδό Σπύρου Ρόδη. Το νεοκλασικό κτήριο είναι χτισμένο το 1828, κτήριο που κληροδότησε ο Δήμος Αίγινας, από την Πολύμνια Ηρειώτη κόρη του Παναγή Ηρείωτη, διευθυντή του Σχολαρχείου της Αίγινας. Στο ισόγειο είναι ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου και στον όροφο είναι το ‘Αστικό Αιγινήτικο σπίτι’. Το ‘Αιγινήτικο σπίτι’ περιλαμβάνει κειμήλια, παλιά έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές, δαντέλες από κοπανέλι και διάφορα άλλα αντικείμενα, περιουσία κυρίως του Παναγή Ηρειώτη. Δυστυχώς το Μουσείο δεν μπορεί να δεχτεί κοινό καθημερινά αλλά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
  • Το Μουσείο του Καπράλου, στην Αίγινα, είναι ουσιαστικά το εργαστήριο του γλύπτη Χ. Καπράλου. Άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο το 1995 και από το 2006 με Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το Μουσείο Καπράλου διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από έργα του γλύπτη που τα δημιούργησε καθόλη την διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς δεν έχει σύνδεση με την συγκοινωνία, αλλά είναι κοντινή η απόσταση από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, για να μεταβεί κάποιος με δικό του μέσο. Βρίσκεται στην παραλιακή οδό προς Σουβάλα, στην περιοχή Πλακάκια Αίγινας.