Καποδιστριακά Κτήρια Αίγινα

 

Η Αίγινα, λόγω της εγκατάστασης του Ιωάννη Καποδίστρια, διαθέτει μερικά ιστορικά κτήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.  Γνωστά και ως Καποδιστριακά Κτήρια. Αρχικά το πρώτο μεγάλο δημόσιο κτήριο, το Ορφανοτροφείο, που σκοπό είχε την στέγαση των ορφανών του Αγώνα. Αργότερα, λειτούργησε ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο , ψυχιατρείο και τέλος φυλακή ασφαλείας. Σήμερα παραμένει ανενεργό.

Στην συνέχεια, συναντάμε το Κυβερνείο, που στεγάστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Το Κυβερνείο ήταν και η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Αργότερα έγινε άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης, σχολείο θηλέων, Γυμνάσιο σχολείο, Διοικητήριο κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος ξανά σχολείο. Σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Στο ισόγειο υπάρχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Ένα κτήριο τεράστιας σημασίας, είναι και το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο. Βρίσκεται δίπλα στο ναό της Μητρόπολης και εκεί στεγάστηκε το Κεντρικό Σχολείο, που ετοίμαζε τους δασκάλους για να μπορούν να διδάξουν στα σχολεία. Είναι το πρώτο καθαρά νεοκλασικής μορφολογίας κτήριο του Νεοελληνικού Κράτουςαν και σήμερα παραμένει ανενεργό. Δίπλα και σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται και το Δημοτικό Θέατρο. Λειτούργησε υποστηρικτικά για το Εϋνάρδειο, αφού προετοίμαζε τους νέους που θα ακολουθούσαν το Κεντρικό Σχολείο. Σήμερα είναι το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.

eunardeio aigina