Παλιαχώρα Αίγινα

 

Παλιαχώρα Αίγινας.  Γνωστός και ως ‘Μυστράς της Αίγινας’. Βρίσκεται στον λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου και είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. από Αιγινήτες και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές.

Στον λόφο υπήρχαν εκτός από τον οικισμό και 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου. Ο παλιός οικισμός καταστράφηκε το 1537 από τον διαβόητο πειρατή Βαρβαρόσσα, όμως παρέμειναν μόνο οι εκκλησίες. Αν και η πόλη χτίστηκε ξανά, καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τους Βενετούς. Μετά οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στην παραλία και στο κεντρικό λιμάνι.

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει μερικές εκκλησίες και μερικά παλιά κτίσματα. Η Παλιαχώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάβαση και πεζοπορία. Η θέα από την κορυφή είναι εντυπωσιακή και το ηλιοβασίλεμα χαρίζει μοναδικά τοπία.

Πως όμως φτάνει κανείς στην Παλιαχώρα; Ακολουθήστε τον δρόμο από την πόλη για τον Άγιο Νεκτάριο. Όταν φτάσετε στο ναό του Αγίου, συνεχίζετε στην ανηφόρα μέχρι το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, από αυτό το σημείο μπορείτε να αρχίσετε την ανάβαση σας. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

palaioxora aigina