Παραπάνω από ένα Φεστιβάλ Φιστικιού

Aegina Fistiki Fest. Δεν υπάρχει Αιγινήτης, που να μην θυμάται κάτι συγκεκριμένο από τα παιδικά του καλοκαίρια. Τι είναι αυτό; Τον παππού του ή τον πατέρα του, να κοιτάζει προβληματισμένος τα σύννεφα που ετοίμαζαν βροχή στα μέσα Ιουλίου.

Ήταν προβληματισμένος γιατί ήξερε. Ήξερε ότι μια βροχή εκείνη την περίοδο θα ήταν καταστροφική για την σοδειά του φιστικιού. Πάνω κάτω έτσι προβληματισμένος ήταν όλη την χρονιά. Είχε το άγχος για την σοδειά.
Αν όμως αυτή η βροχή δεν ερχόταν και όλα πήγαιναν καλά, φτάναμε στο τέλος Αυγούστου και δίναμε ραντεβού όλη η οικογένεια στο χωράφι. Με μια βέργα στο χέρι να χτυπήσουμε το καρπό του φιστικιού να πέσει από το δέντρο. Χτυπούσαμε και κάναμε όλοι τις σκέψεις μας. Διαφορετικές σκέψεις ο καθένας.
Εμείς μικρά παιδιά, σκεφτόμασταν τη νέα σχολική χρονιά, τα αδέρφια μας την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και οι γονείς μας, να υπολογίζουν αν θα μας βοηθήσει οικονομικά ο καρπός την φετινή χρονιά. Οι παππούδες μας εκεί, στην άκρη, να καμαρώνουν, για το δώρο που τους έδωσε το νησί και να θυμούνται την μέρα που φύτεψαν το δέντρο.

Τότε που ήταν μικρό, χωρίς καρπό, που ήρθε και μεγάλωσε και γέμισε κατακόκκινο φιστίκι και γέμισε τα δικά μας καλοκαίρια με σκέψεις και μυρωδιά από ρετσίνι.

Γιατί για όλους εμάς, δεν είναι μόνο ένας καρπός. Είναι δημιουργία, είναι άγχος, είναι οικογένεια και φυσικά είναι ζωή.

Τα χρόνια πέρασαν και μεγαλώσαμε και φτάσαμε να βλέπουμε το φιστίκι σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του Αργοσαρωνικού. Βλέπουμε στα περίπτερα του Fistiki Fest όλες εκείνες τις σκέψεις που είχαμε τότε στο χωράφι. Το φιστίκι να είναι ζωγραφιά, να είναι κόσμημα, να είναι γεύση, να είναι άρωμα.

Έτσι φτάσαμε να γιορτάζουμε 9 χρόνια το καρπό μας και εκείνο το 3ήμερο του Σεπτεμβρίου να είμαστε στο νησί. Να γιορτάζουμε για εκείνο το δέντρο που φύτεψε ο παππούς μας.

Ραντεβού του χρόνου. Κάπου εκεί, ανάμεσα στα περίπτερα.

Υ.Γ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Κ.Ε.Δ.Α που έδωσε την ευκαιρία στο Aegina Project να είναι Μedia Sponsor στο 9o Aegina Fistiki Fest και είχαμε την χαρά να συμμετέχουμε ενεργά στο φεστιβάλ.

Ραντεβού στο Φεστιβάλ Φιστικιού 2019!

Fistiki-Aegina