Μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε όλοι

Η 18η ημέρα του Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η ημέρα έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Καθιερώθηκε το 1977 και οι χώρες-μέλη του ΔΣΜ συμμετέχουν ενεργά με εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναντήσεις και ομιλίες.

Η Ελλάδα είναι φυσικά μέλος του ΔΣΜ και για το λόγο αυτό τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, οργανώνουν διάφορες δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αίγινας τηρούν την ελεύθερη είσοδο για όλους που ισχύει και πανελλαδικά.

Ποια μουσεία της Αίγινας όμως;

Φυσικά μιλάμε για το Ναό της Αφαίας και το αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα. Τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Αίγινας και δυο από τους ιστορικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, ανοίγουν τις πόρτες τους για να σας υποδεχτούν αυτή την τόσο ιδιαίτερη ημέρα.

Εξάλλου, ποιος δεν θέλει να δει από κοντά τον για χιλιάδες χρόνια βασικό οικισμό του νησιού, Ναό του Απόλλωνα και να βρεθεί στην κορυφή του. Να δει ολόκληρη την πόλη της Αίγινας και το κεντρικό λιμάνι. Το βλέμμα του να φτάσει μέχρι την Πέρδικα και να ξεχωρίσει το Όρος. Για εμάς που πρόσφατα βρεθήκαμε εκεί, ιδιαίτερη στιγμή ήταν, όταν το πλοίο Απόλλων απέδωσε χαιρετισμό όπως συνηθίζει φτάνοντας στο λιμάνι της Αίγινας.

Ο ήχος της κόρνας του, ήταν σαν αυτά τα δυο πράγματα, πλοίο και Ναός, να θυμίζουν ο ένας στον άλλον ότι τους ενώνει το ίδιο όνομα.

Αν επιλέξετε όμως τον Ναό της Αφαίας;

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού της Αφαίας, είναι για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού κάθε χρόνο, βασικός λόγος επίσκεψης και διαμονής στο νησί της Αίγινας. Κατασκευασμένος με τον τοπικό πωρόλιθο, είναι κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Τοπικοί μύθοι τον συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Το πηγάδι που βρίσκεται εκεί, καθώς και η γεωγραφική του θέση, τον έχουν συνδυάσει ακόμα και με μεταφυσικά φαινόμενα. Στην καρδιά, του υψώματος πάνω από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, παραμένει επιβλητικός για χιλιάδες χρόνια, προκαλώντας θαυμασμό και δέος.

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να επισκεφτείς αυτά τα δυο σημεία στο νησί και το έχεις αναβάλει για κάποια άλλη φορά;

Εμείς πάντως πολλές. Αλλά όταν το πήραμε απόφαση και βρεθήκαμε εκεί, η ιστορικότητα, η ηρεμία και σκέψεις στο παρελθόν μας αποζημίωσαν. Βρεθήκαμε δίπλα σε όλα αυτά από όπου ξεκίνησαν όλα. Βρεθήκαμε πάνω στις ρίζες μας και στην ιστορία μας.

Δεν γιορτάζουν τελικά απλά μόνο τα μουσεία σήμερα, γιορτάζει και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

kolona aigina